Urmează:
Home Grupul Media pentru știri de securitate Securitate națională România în teatrele de operații NATO Instituții de învățământ militar Publicații militare Contact Hartă site

Actualizat la:
TEL VERDE

Harta rutiera

Nivel de alerta terorista
Exerciții ale lunetiștilor, pirotehnicienilor și ale specialiștilor în apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară (NBC) pentru Summit-ul NATO de la București
Miercuri, 12.03.2008, 17:59

Miercuri, 12 martie, a.c., militari din instituțiile cu resposabilități în asigurarea protecției și securității Summit-ului NATO de la București au executat o serie de exerciții comune în scopul dezvoltării și armonizării relațiilor de cooperare și parteneriat  pentru misiunea NATO din aprilie.

Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării și Ministerul Internelor și Reformei Administrative au organizat exerciții pentru creșterea capacității de cooperare și reacție conform programului de pregătire stabilit de către Comandamentul Național pentru Securitatea Summit-ului NATO.

Exercițiile militarilor s-au desfășurat în poligonul Băneasa, zona Fântânii Miorița și complexul hotelier Crowne Plaza, în funcție de specificul armei:

Echipe de lunetiști ai Serviciului de Protecție și Pază, ai Serviciului Român de Informații și ai Jandarmeriei Române au executat astăzi trageri la țintă în Poligonul Băneasa. Acești lunetiști au experiență de peste 10 ani în misiuni de protecție, au participat la vizitele președinților Bill Clinton, George W. Bush în România, la Francofonie. Antrenamentele luptătorilor presupun trageri în cele mai dificile situații și condiții. Aceștia asigură suportul de la sol, acoperă elementele din dispozitivul de securitate al traseului de deplasare.

Echipe de pirotehnicieni de la S.P.P. și S.R.I. au acționat împreună pentru depistarea, asigurarea zonei și apoi dezamorsarea unui colet suspect situat într-o clădire în care ar fi cazat un oficial prezent la reuniunea NATO. La exercițiu au participat și câinii de la S.P.P.  dresați pentru depistarea coletelor capcană care conțin explozibili.

Cele 3 unități de specialiști în apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară (NBC) de la Ministerul Apărării, unitatea de combatere a crimei organizate a Poliției și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au verificat zona Fântânii Miorița cu aparate speciale de control. Instruirea comună a constat în monotorizarea zonei, ridicarea de probe și transmiterea acestora către unități de cercetare autorizate. Militarii celor 3 unități operaționale au simulat activități de asigurare a zonei, decontaminare, etc. impuse de rezultatul probelor culese de la fața locului, în cazul în care au fost depistate contaminări cu substanțe chimice, biologice, radiologice sau nucleare.

Specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, însoțiți de câini specializați în detectarea explozivilor au verificat și controlat o zonă din traseul de deplasare al coloanelor oficiale. Acțiunea a vizat verificarea gurilor de canal, care au fost sigilate cu o bandă specială din plastic.

Programul de pregătire comună a forțelor care asigură protecția și securitatea Summit-ului continuă și în zilele următoare.

Grupul Media pentru Știri de Securitate
Summit NATO - 2008


Copyright © 2008 Serviciul de Protecție și Pază. Toate drepturile rezervate.